Bu eğitimde Photoshop’ta sinematografik bir animasyon oluşturmanın püf noktalarını, bu animasyonu gif olarak kaydetmeyi ve animasyona ses ekleyip video formatına dönüştürmeyi anlatıyorum.

Eğitim Metni:

Garibim;
Ne bir güzel var avutacak gönlümü,
Bu şehirde,
Ne de bir tanıdık çehre;
Bir tren sesi duymaya göreyim,
İki gözüm
İki çeşme.

Orhan Veli Kanık


Bırak melankoliyi Farukcuğum konuya geç diyenler için konumuz Photoshop’ta döngüsel animasyon. Başka bir deyişle loop animation. Peki nedir bu loop?


Şimdi burada trenin hareketi bir animasyondur. Loop ise, oluşturulan bu animasyonun sürekli tekrar etmesi işlemidir.
Eğer tekrar edecek olan bu sahneyi de öncesinde iyi düşünüp kurgularsanız sinematografik bir etki oluşturabilirsiniz. Şimdi bu animasyonun yapım aşamalarına bakalım.

İlk önce trenin pencerisini Pen Tool’la çiziyorum. Çizimi tamamladıktan sonra aynı alanın içinde sağ tıklıyorum ve 1 px kenar yumuşatma değeri verip onaylıyorum. Seçili alanımı oluşturdum. Şimdi Layer panelinin altındaki Adjustment Layer’dan Solid Color layer’ı ekliyorum ve siyah rengi seçiyorum. Şimdi ışıklı arka planımızı alalım. Bu işlemi kopyala yapıştır yöntemiyle gösteriyorum bilenler sürükle bırak yöntemiyle de yapacaklardır zaten.


Gelen resmi Free Transform’la pencere boyutuna yakın olacak şekilde biraz küçültüyorum. Hız etkisini verebilmek için Motion Blur vermem gerekiyor. 500 px yeterli. Işıklı yolu biraz daha uzatmak için bu layerdan 2 tane çoğaltıyorum. Birini biraz sağa çekiyorum, diğerini biraz sola çekiyorum. Şimdi bu 3 layerı shiftle işaretleyip birleştiriyorum. Bu arka plan layerını hemen altındaki pencerenin içine gömmek için layerın üzerinde sağ tıklıyorum ve Create Clipping Mask özelliğini kullanıyorum.

Şimdi animasyona başlayabiliriz. Windows menüsünden animasyon ve videolar için kullanılan panel olan Timeline’ı açıyorum. Create Frame Animation seçeneğini tıklıyorum ve animasyonun ilk karesi görünüyor. Şimdi burada 4 ana sahne oluşturacağım. Bunlardan ilki karanlık yani tünelin içindeki sahne, ikinci ve üçüncü sahneler trenin tünel dışında ilerlemesi için olacak. Dördüncü sahne ise yine karanlık yani tünele giriş olacak.


Timeline’da en alttaki artı ikonuna tıklayarak yeni bir frame oluşturuyorum. Birinci frame’i seçiyorum ve ışıklı arka plan layerını shift’e basarak çalışma alanının en başına taşıyorum. İlk sahne tünelin içinde olacağı için ortamı karartmam gerekiyor. Bunun için yine Solid Color ekliyorum ve siyahı seçiyorum. İlk sahne tamam.


Şimdi ikinci sahneye gelelim, burası karanlık olmayacak onun için biraz önce oluşturduğum layerın görünürlüğünü pasif hale getiriyorum. Yani artık bu framede bir etksi olmayacak. Bu sefer ışıklı arka planı sağa doğru çekiyorum ve tam pencerenin olduğu yere getiriyorum. Şimdi 3. frame’i oluşturuyorum ve arka planın son ışığı görünene kadar sağa doğru çekiyorum. 3. sahne de tamam. Gelelim dördüncü sahneye. Yeni bir frame daha oluşturuyorum ve bu sefer ışıklı arka planı tamamen dışarı çıkarıyorum. Bu frame’de tünele yeniden girdiğimiz için karanlık layer’ının görünürlüğünü aktif hale getiriyorum.


Evet 4 ana sahnemiz de hazır. Şimdi ilk animasyonu 2. ve 3. sahne arasında yapalım. 2. ve 3. frame’i shift’e basarak seçiyorum ve alttaki frame doldurma özelliğine giriyorum. Burada 20 frame belirliyorum ve onaylıyorum. Yani bu iki frame’in arasını 20 frame’le doldurmuş oluyorum. Oynatalım. Evet trene bir hareket kazandırmış olduk. Şimdi bu ani kararma sorununu çözelim. Bunun için 1. ve 2. frame’leri shift’le seçiyorum ve frame doldurmaya giriyorum. Bu sefer 10 frame yeterli. Oynatalım. Tünelden çıkışı da yaptık. Şimdi napıyoruz? En sondaki tünele girişi de yaptık mı tamamdır. Bunun için son iki frame’i işaretliyorum ve frame doldurmaya girip 10 veriyorum. Tekar oynatalım. Eveeet tünele tekrar giriş de tamam. Geçişler de gayet yumuşak. Bence oldu, şimdi en sona bir frame daha ekliyorum ve bekleme süresini 2 sn yapıyorum. Yani tren tünelde 2 sn bekledikten sonra çıksın. Tamamdır.


Aşağıda Forever seçili olduğu için bu animasyon böyle dur diyene kadar dönecek. Yeni bu şekildeyken Save For Web özelliğinden gif olarak kaydedebiliriz. Yukardan Gif formatını seçiyoruz. Renklerin orijinaldeki gibi görünmesi için Convert to sRGB’yi işaretleyebilirsiniz. Yine boyutunu da buradan ayarlamanız mümkün. Save’ı tıklayarak istediğimiz yere kaydedebiliriz.


İyi de tren sesini nasıl ekliyoruz diyenler burada mı? Onlar da Timeline’ın en altında soldaki ikonu tıklayabilirler. Açılan ”Video Edit” panelinde nota ikonunu tıkladığınızda Add Audio seçeneğini işaretleyerek bilgisayarınızdaki ses dosyasını yükleyebilirsiniz. Şimdi burada döngüsel ilerlemeyi müzik dosyasına göre yapmamız gerekiyor. Bunun için animasyonu oluşturan layer’ları grupluyorum ve bir kaç tane çoğaltıyorum. Sonra onları peş peşe gelecek şekilde diziyorum ve ses dosyasını da o boyuta kısaltıyorum. Şimdi Export’tan Render Video özelliğiyle bu çalışmayı video formatına dönüştürelim ve izleyelim.


Eveeet ben burada iniyorum. Size iyi yolculuklar.

Bir cevap yazın